Минута мълчание – за безсмъртието,  минута мълчание –признателност към делото на героите антифашисти

Датите, белязали саможертвата на десетки антифашисти ще останат завинаги в паметта на всички ни, те са част от родовата ни, българска памет

Датите, белязали саможертвата на десетки антифашисти ще останат завинаги в паметта на всички ни, те са част от родовата ни, българска памет. В мразовития януарски ден да почетат паметта на загиналите  в местността Дерменка дойдоха  десетки жители на  общините Брезово, Братя Даскалови, Чирпан и  Павел баня.  Споменът  и преклонението пред подвига на загиналите от Чехларската дружина на партизанска бригада „Христо  Ботев” за поредна година събира антифашисти, оцелели от битките партизани и ятаци, роднини на загиналите  в антифашистката борба.

72 години от   деня, в който своя живот  отдават 14 партизани, млади мъже и жени, водени от идеята и вярата в справедливостта. Днешният ден не е само спомен за подвига на 14-те загинали, а и за да заявим, че продължаваме по техния път, това каза в  словото си пред паметника на безсмъртните в м. Дерменка  Милко Сарафов - председател на БСП Брезово. Ние, които сме се събрали днес тук за среща с героичното ни минало  трябва да помним, че  историята на народа ни  е изпълнена с превратности, с възходи и падения, с невероятен героизъм и полет на човешкия дух. Наша е отговорността да пазим идеите, вярата и борбеността на  тези, които отдадоха своя живот за род и  Родина. Това е нашата отговорност и към поколенията, които идват след нас, трябва да пренесем спомена за тях и техните дела през бъдните  години. Да запазим минута мълчание – за безсмъртието,  минута мълчание –признателност към делото на героите антифашисти.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Областните съвети на БСП – Пловдив и Стара Загора, Областния и Градски съвет на Българския антифашистки съюз Пловдив и  Сдружение „Памет и бъдеще”.